Contactati-ne la 0737532022
Contactati-ne la 0737532022

Sfaturi utile pentru pacienti

Dulciurile

Dulciurile  sunt alimente cu risc cariogen crescut, in special cele lipicioase cum ar fi caramelele, jeleurile.

Pe scurt, microorganismele din cavitatea orala se hranesc cu zahar, apoi produc acizi, care ataca structurile dentare.

Consumul de dulciuri ar trebui redus cat se poate de mult.

 

Periajul dentar

Este important ca periajul dentar sa dureze cel putin 3 minute.

Periajul se face dimineata, dupa mese, si inainte de culcare. Guma de mestecat nu poate inlocui periajul corect.

Este indicata folosirea unei perii moi, care se inlocuieste la 3-4 luni.
Studiile au aratat ca periutele cu miscari circulare si oscilatorii sunt mai eficiente decat alte periute clasice sau electrice.

Periajul corect se face prin  plasarea periutei in unghi de 45 grade la nivelul intalnirii dintre dinte si gingie. Periuta se tine ferm si se efectueaza miscari circulare, dinspre gingie spre dinte.(de la rosu la alb)
Deasemenea se  periaza toate suprafetele dintilor, suprafata limbii si a obrajilor.

Placa depusa pe limba cauzeaza respiratie urat mirositoare si este un mediu pentru dezvoltarea bacteriilor..

Exista substante numite, revelatori de placa bacteriana, folosite pentru examinari personale periodice a placii dentare pentru a avea siguranta ca s-au curatat toate suprafetele dintilor.

 

Ata dentara

Alaturi de spalatul dintilor, folosirea atei dentare ne protejeaza de  formarea cariilor intre  dintii vecini, acolo unde peria nu  poate ajunge.

Utilizarea o data pe zi este suficienta:
– infasurat pe degete
– un dispozitiv de plastic pe care se fixeaza ata dentara

Ata patrunde usor intre dinti spre gingie, in jurul fiecarui dinte se misca de cateva ori, indepartandu-se placa.

La inceput folosirea atei dentare poate parea dificila, dar daca insistam, in scurt timp vom observa imbunatatiri majore in tehnica de intrebuintare.

 

Apa de gura

Apa de gura are efect antibacterian, se utilizeaza pentru a completa igiena orala, alaturi de ata dentara si periajul dentar, la 10 minute dupa spalatul dintilor.

Deasemenea este recomandata in afectiuni ale gingiilor (gingivite,parodontite marginale) in aceste situatii fiind obligatorie, alaturi de detartraj si periaj professional.

 

Nutritie

Pentru o dieta sanatoasa se recomanda:
– consumarea mai multor tipuri de alimente, in special cereale integrale, legume, fructe, precum si alimente sarace in grasimi si sare. O nutritie sanatoasa este esentiala la copiii care au dintii in dezvoltare si la adulti pentru mentinerea sanatatii gingiilor si evitarea aparitiei cariei.
– branzeturi, alune, iaurt, lapte
– evitarea alimentelor care contin mult zahar, in special cele lipicioase, precum stafidele.
– evitarea sucurilor indulcite
– evitarea gustarilor dintre mese
– nu se iau gustari inainte de culcare

 

Guma de mestecat

Guma de mestecat este recomandata in igiena dentara cu conditia sa nu contina zahar.

Mestecarea ei timp de 10 minute dupa masa este benefica.

Efectul este de curatare mecanica si stimulare a productiei de saliva, care neutralizeaza acizii prezenti in gura dupa orice masa, deasemenea saliva contine minerale ce se depun pe smaltul dintilor.

 

Fluorul

Fluorul este un element natural, ce se gaseste in smaltul dintilor. Fluorizarea este suplimentarea cantitatii de fluor in organism, are rolul de a preveni formarea cariilor si a reduce evolutia cariilor deja existente.

Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine eficienta  suplimentelor de fluor in profilaxia cariei dentare.

Indicatiile fluorizarii:

– copii sau adulti pentru prevenirea cariilor
– afectiuni care prezinta risc crescut de  aparitie a cariilor, cum ar fi  gura uscata sau bolile gingivale.
– pacienti cu restaurari dentare sau aparate ortodontice.

Atunci cand este administrat sub supraveghere de specialitate, fluorul este un supliment sigur pentru organism. Supradoza poate avea insa un efect toxic.

Tratamentul cu fluor poate fi indicat si viitoarelor mame, pentru a preveni formarea cariilor la copil. Acest tratament sub forma unor tablete  poate continua zilnic, pana cand copilul ajunge la varsta de 11 – 12 ani.

 

Dureri dentare

Durerea dentara apare in momentul cand pulpa dintelui este expusa, deranjata sau inflamata.
Pulpa dentara este situata in interiorul dintelui, ea este acoperita cu un strat de dentina si apoi de un strat dur, smaltul, care este bogat in minerale. Durerea dentara poate sa apara chiar daca este deteriorat doar stratul superficial de smalt, fiind expusa dentina.

Cele mai frecvente cauze de durere de dinti sunt urmatoarele:

–    Caria dentara
–    Obturatii mari
–    Dinti fisurati
–    Traumatisme dentare

Este foarte important sa va prezentati la medicul dentist in momentul in care apar durerile dentare, astfel incat acesta sa descopere cauza si sa aplice tratamentul corespunzator, pentru a stopa evolutia distructiva pe termen lung.

 

Accidente dentare

In eventualitatea unui accident dentar, prezentati-va cat de repede posibil la medicul stomatolog.

Copiii sunt in general categoria cea mai expusa acestui tip de accident, natura lor activa, ii predispune situatiilor prin care dintii se pot fractura, expulza sau se pot deplasa si infecta.

Accidentele la dinti pot aparea in orice moment, in curte la joaca, in timpul activitatilor sportive, in excursii, drumetii.

Daca in urma traumatismului dintele a fost epulzat,acesta trebuie pastrat in lapte rece sau in gura,  pana cand ajungem la stomatolog.

Dupa toate accidentele dentare controlul periodic este obligatoriu, deoarece acesti dinti sunt predispusi la decolorari, necroze si  infectii.

Pentru a preveni diversele probleme dentare ce deriva din accidente, purtati gutierele speciale ce protejeaza dintii, in timpul activitatilor sportive, sau in orice alt moment exista  un risc in acest sens.