Contactati-ne la 0737532022
Contactati-ne la 0737532022

Parodontologie

Ce este boala parodontala?

Boala parodontala este o infectie cronica, datorata bacteriilor din cavitatea orala, ce afecteaza structurile care mentin dintele pe arcada: gingia, ligamentul parodontal si osul alveolar. Una din variantele acestei afectiuni este parodontoza.

Gingivita este primul stadiu al bolii, inflamatia gingiei, aceasta devine rosie-violacee, sangereaza la periaj sau in masticatie, este asociata cu respiratie urat mirositoare. Pe masura ce boala avanseaza   apare senzatia de tensiune si discomfort, mobilitate dentara, iar in cele din urma, daca nu este tratata duce la pierderea osului si a dintilor.

Cauze

Igiena orala necorespunzatoare  este prima dintre cauze, acumularea de placa bacteriana si tartru, dar exista si factori de risc ce pot influenta aparitia si agravarea acestei boli, cum ar fi: restaurarile dentare inadecvate(obturatii,lucrari protetice), factori genetici, stresul psihoemotional, fumatul, diabetul zaharat sau alte boli generale.

Tratament

Boala parodontala este o afectiune ireversibila, dar care poate fi oprita in evolutie, iar simptomele reduse.

In cadrul tratamentului bolii este recomandabila o buna igiena orala , tratamentul la timp al cariilor,inlocuirea obturatiilor sau lucrarilor protetice defectuoase, antibioterapie localizata, iar in cazurile foarte avansate se recomanda interventii chirurgicale minim invazive( chiuretaj parodontal, interventii cu lambou)

Afectiunea parodontala odata stabilizata, se recomanda inlocuirea dintilor lipsa, preferabil prin implante. Pentru viitor este esentiala o igiena orala perfecta si controlul periodic la 6 luni cu efectuarea unui detartraj urmat de periaj professional.