Contactati-ne la 0262-227954
Contactati-ne la 0262-227954

Coroana dentara metalo-ceramica sau din zirconiu? Ce alegem?

Deoarece am observat ca majoritatea pacientilor nu stiu diferentele dintre o coroana dentara metalo-ceramica si una din zirconiu, am ales sa raspundem la intrebarile pe care acestia le adreseaza frecvent.  

In primul rand este important ca pacientul sa stie ce este coroana dentara si care este rolul acesteia.

Coroana dentara este o lucrare protetica ce inveleste dintele dupa ce acesta a suferit anumite probleme. Problemele se pot raporta atat la estetica dintelui, cat si la rezistenta lui.

Asa cum am explicat in unul dintre articolele anterioare, exista multe tipuri de coroane dentare. Toate au si avantaje, dar si dezavantaje referindu-ne la pret, durata de viata sau ceea ce tine de estetica.

In acest articol ne vom raporta numai la alegerea dintre coroana dentara metalo-ceramica si cea din zirconiu. Ele par asemanatoare, insa in substrat exista niste caracteristici care fac diferenta.

 

Coroana dentara metalo-ceramica

 

 1. Ce este coroana metalo-ceramica?

Coroana dentara metalo-ceramica reprezinta o imbinare perfecta a rezistentei mecanice a metalului cu calitatile estetice ale ceramicii sau portelanului.

Coroana prezinta un schelet metalic ce este acoperit total sau partial de materialul ceramic.

 

 1. Care sunt avantajele unei coroane dentare metalo-ceramice?

Cele mai importante avantaje pe care coroana dentara metalo-ceramica le prezinta sunt:

aspectul aproape de natural – o coroana metalo-ceramică se reamarca si ea printr-un aspect natural. Are la baza un suport de metal, peste care se adaugă un strat de ceramica, pentru un aspect cat mai frumos.

rezistenta si stabilitate date de suportul metalic, un aspect important pentru pacienti. O coroana metalo-ceramica asigura o durata mare de viata a dintelui si un grad ridicat de rezistenta.

 

 1. Care sunt dezavantajele pe care le prezinta coroana dentara metalo-ceramica?

Cele mai importante dezavantaje pe care coroana dentara metalo-ceramica le prezinta sunt:

– exista riscul ca, pe masura ce pacientul inainteaza in varsta, gingiile sa se retragaRezultatul este un aspect estetic neplacut, deoarece metalul se va vedea la baza dintelui

procesul de realizare a coroanelor metalo-ceramice necesita o preparare invaziva a dintelui, cu sacrificarea structurii dentare destul de mult.

 

 1. Exista riscul ca albirea dentara sa afecteze coroana metalo-ceramica?

Culoare lucrarii ramane neschimbata indiferent de ce metoda de albire a dintilor alege pacientul.

 1. Cum trebuie intretinute lucrarile metalo-ceramice?

Pacientii trebuie sa vina la medicul stomatolog o data la sase luni pentru a se asigura de intretinerea corespunzatoare a acestor lucrari.

 

 1. Cand trebuie sa inlocuim coroanele dentare metalo-ceramice?

Daca sunt respectate sedintele la stomatolog, coroanele dentare metalo-ceramice pot avea o durata de viata cuprinsa intre 7 si 10 ani.

 

 1. Cand trebuie sa apeleze pacientul la coroane dentare metalo-ceramice?

Coroanele dentare sunt necesare in momentul in care dintii prezinta afectiuni ale cariilor si nu mai pot fi restaurati cu plombe. In general, pacientii sunt indrumati sa apeleze la coroane dentare metalo-ceramice in momentele in care dintele afectat isi pierde din rezistenta.

 

Coroanele dentare din zirconiu

 

 1. Ce sunt coroanele dentare din zirconiu?

Asa cum am explicat si in articolele anterioare, zirconiul este un material aparut de putin timp si este privit de catre stomatologi precum cel mai rezistent material.

 

 1. Care sunt avantajele unei coroane dentare din zirconiu?

 

Zirconiul este preferat in primul rand pentru coroanele pe dintii naturali, in special dintii frontali
(din fata), dar si laterali.
 
De asemenea, se poate folosi ca punte intre dintii naturali, dar cu precautie, in functie de fortele masticatorii aplicate deoarece se poate sparge, este casant).

Principalele caracteristici ale unei coroane dentare din zirconiu sunt:

 • Fata de metal, zirconiul se adapteaza mult mai usor fizionomiei, iar stomatologii il recomanda pentru dintii frontali, datorita aspectului
 • In cazul unei coroane metalo-ceramice pot aparea reactii adverse. Zirconiul nu prezinta acest risc de a fi respins de gingie.
 • Diferenta dintre coroane metalo-ceramice si cele din zirconiu este legata de estetica, in mare parte.

 

 1. Care sunt dezavantajele unei coroane din zirconiu?

Rezistenta zirconiului nu este mai mica decat cea a metalului. Zirconiul este cel mai dur, dar nu cel mai rezistent. Si acesta insa, este casant (se poate sparge).

 

 1. Exista riscul ca albirea dentara sa afecteze coroana din zirconiu?

La fel ca si in cazul coroanei dentare metalo-ceramice, nici in cazul celei din zirconiu nu exista niciun risc ca procedura albirii dentare sa afecteze coroana.

 1. Cum trebuie intretinute coroanele dentare din zirconiu?

Exact ca si in cazul coroanelor dentare metalo-ceramice, si cele din zirconiu presupun aceiasi grija. Pacientii trebuie sa vina la medicul stomatolog o data la sase luni pentru a se asigura de intretinerea corespunzatoare a acestor lucrari.

 

 1. Cand trebuie sa inlocuim coroanele dentare din zirconiu?

Toate coroanele dentare au o durata de viata foarte lunga, nedefinita, ele sunt indistructibile in general,  in afara de cele din compozit si rasini acrilice.
Doar in situatii speciale ele se pot distruge (in general, in momentul in care se retrage gingia sau dintii devin mobili).

 

 1. Cand trebuie sa apeleze pacientul la coroane dentare din zirconiu?

Momentele in care pacientul are nevoie de o corana dentara le cunoastem deja. Insa cel mai bine este sa lasam medicul stomatolog sa ne indrume in luarea unei decizii asupra tipului de coroana de care avem nevoie.

Daca dintele si-a pierdut foarte mult din rezistenta se poate ca medicul sa ia decizia unei coroane dentare metalo-ceramice.

Daca insa dintele nu are un aspect estetic frumos, insa rezistenta lui este buna, medicul poate opta spre alegerea unei coroane dentare din zirconiu. Parerea medicul stomatolog este bine de luat in consideratie de fiecare data.

 

 1. Care este raportul dintre calitate si pret?
Pretul unei coroane dentare din zirconiu este mai ridicat decat cel al uneia metalo-ceramice, deoarece se foloseste tehnologie mult mai noua si mai scumpa (sisteme computerizate).

 

Scopul Clinicii CTDental este de a oferi pacientilor sai o gama larga de servicii stomatologice de inalta calitate. Intr-o ambianta placuta, cu echipamente de ultima generatie ne asiguram ca pacientii se simt confortabil.

In cadrul Clinicii CTDental  puteti beneficia de serviciile stomatologice cele mai moderne  disponibile la ora actuala.

In cabinetul nostru, prin atentia si profesionalismul personalului, precum si prin ambientul modern dorim sa obtinem o atmosfera placuta si sigura pentru pacientii nostri.

Suna pentru o programare la numarul de telefon 0262-227954.

Tags: