Contactati-ne la 0737532022
Contactati-ne la 0737532022

CE SUNT FATETELE DENTARE

In cazul in care ati admirat de multe ori zambetul imaculat si dintii perfecti ai vedetelor de la Hollywood, visand cum ar fi sa puteti zambi asa intr-o zi, este cazul sa aflati ce sunt fatetele dentare.

Tratamentul de fatetare este considerat „varful de lance” in randul procedurilor de cosmetica dentara.

Fatetele dentare se folosesc pentru a transforma dintii stricati, colorati, deteriorati si strambi, in niste dinti albi, drepti si stralucitori.

Fatetarea reprezinta o tehnica minim invaziva de protezare, venita sa intampine cu succes solutionarea diferitelor probleme estetice ale danturii.

Conform Academiei Americane de Stomatologie Cosmetica, 89% dintre pacientii care au ales tratamente de estetica dentara au observat imbunatatiri la stima de sine, iar cei din jur i-au considerat a fi mai atractivi dupa aceste proceduri.

Fatetele dentare sunt folosite in cosmetica dentara, fiind solutia cea mai conservatoare (minim-invazivă) in corectarea problemelor inestetice ale dintilor.

Dar mai exact ce sunt fatetele dentare ? O fateta este o foita fina de ceramica sau oxid de Zirconiu, confectionata in laborator, ce se aplica pe suprafata vestibulara (exterioara) a dintelui prin cimentare sau adeziune cu un compozit fotopolimerizabil, schimband aspectul dintelui prin modificarea culorii, pozitiei, formei sau lungimii acestuia.

Fatetele sunt asadar niste foite foarte subtiri, care se aplica pe suprafata dintelui, dandu-i acestuia o noua infatisare.

Deoarece confectionarea lor implica arta si stiinta si necesita experienta indelungata, respectiv tehnologie deosebita, este important ca acest tratament sa fie facut in cadrul unei clinici de 5 stele, ca CT Dental, unde specialisti cu experienta va pot oferi garantia unui tratament de succes.

 

IN CE CAZURI SUNT INDICATE FATETELE DENTARE

  • Daca pacientul are dintii usor inghesuiti;
  • Dinti usor spatiati;
  • Dinti putin strambi;
  • Daca forma anumitor dinti este nepotrivita in raport cu ceilalti – dinti foarte mici sau foarte mari;
  • Dinti care prezinta fisuri sau sunt fracturati, dar numai la nivelul coroanei, fara implicarea camerei pulpare;
  • Dinti macinati;
  • Obturatii inestetice;
  • Daca dintii au o culoare neuniforma, sunt patati;
  • Dinti ingalbeniti;
  • Dinti innegriti din cauza devitalizarii;
  • Daca exista pierderi de substanta dura dentara – dinti transparenti, demineralizati.

 

CAND NU SUNT RECOMANDATE FATETELE DENTARE

  • Pacienti care scrasnesc noaptea din dinti (bruxism) – riscul ca fatetele sa se sparga si sa sara este foarte mare;
  • Dinti foarte tociti – risc de spargere;
  • Muscatura cu dintii muchie pe muchie – risc de spargere;
  • Dinti care prezinta denivelari (inghesuiri) mari, deoarece ar trebui slefuit foarte mult din ei pentru a-i aduce in acelasi plan;
  • Dinti cu plombe sau fracturi dentare foarte mari, deoarece ramane foarte putin smalt de care sa adere. 
  • Existenta de probleme gingivale – trebuie tratate inainte de orice tratament estetic;
  • Existenta cariilor dentare – trebuie tratate inainte de aplicarea fatetelor;
  • Igiena orala foarte deficitara.

 

CARE ESTE PROCEDEUL DE FATETARE

  • Cu slefuirea (pregatirea) dintilor. Aceasta este cea mai indicata metoda, acolo unde este nevoie de o schimbare drastica a aspectului dintilor. Consta in indepartarea unui strat de 1-2 mm din smaltul de pe suprafata externă a dintelui si din zonele laterale. Aceasta metoda este indicata si in cazul dintilor foarte voluminosi, cand aplicarea unor fatete fara slefuire ar creste si mai mult volumul acestora.
  • Fara slefuire (no-prep). Este un procedeu indicat in cazul unor dinti mai subtiri si foloseste fatete de 0,5 mm grosime. Avantajul este conservarea tesutului dentar si reversibilitatea aplicarii de fatete.

 

DIN CE MATERIALE SUNT FACUTE FATETELE

  • Oxid de Zirconiu sau full-Zirconiu. Extrem de rezistent, fatetele sunt confectionate doar prin tehnologia CAD/CAM de frezare computerizata. Cea mai noua tehnica.
  • Ceramica presata. Fatetele din acest tip de ceramica sunt destul de rezistente, insa de obicei mai groase decat celelalte tipuri de fatete.
  • Ceramica stratificata. Este adaugata strat cu strat de catre tehnician si forma poate fi usor adaptata fiecarui pacient.
  • Ceramica hibrida.

 

INGRIJIREA FATETELOR DENTARE

Fatetele sunt foarte usor de curatat si de obicei nu implica nimic mai mult decat periajul regulat si corect. Asa cum trebuie ingrijiti dintii in mod normal, daca vrei sa ii pastrezi albi si intregi, in acelasi fel trebuie ingrijiti si dintii fatetati.

 

SUNT FATETELE DENTARE REZISTENTE ?

Fatetele sunt rezistente la fracturare si la colorarea din cauza alimentelor. Datorita calitatii superioare a fatetelor, acestea sunt rezistente in mod natural la petele care in mod obisnuit apareau pe suprafata dintilor. Exista riscul este sa se decimenteze, insa aceasta problema se rezolva usor, chiar daca se pierde fateta.

Fatetele dentare rezista atat timp cat sunt ingrijite corespunzator. Rezistenta lor depinde in primul rand de experienta medicului, calitatea materialelor si tehnicile folosite.

 

RISCURI ALE TRATAMENTULUI DE APLICARE A FATETELOR

Procedeul nu implica riscuri sau devitalizare. Procedura de aplicare a fatetelor dentare este minim invaziva. Nu necesita nici o procedura invaziva sau doar o slefuire minima a dintilor. In etapa de pregatire, in anumite cazuri, este necesara o minima slefuire, astfel incat sa se obtina forma ideala a viitoarei danturi.

Marele avantaj al acestui tratament de estetica dentara este tocmai faptul ca este, in functie de situatia clinica, complet non-invaziv sau minim-invaziv. Fatetele dentare se aplica fara sa fie necesara devitalizarea dintilor.

 

ROLUL FATETELOR DENTARE

Fatetele au un dublu rol, nu este doar estetic, ele si protejeaza suprafata dintelui.

Ajuta foarte mult persoanele cu smaltul subtire, care acuza durere la stimuli externi, precum bauturi reci sau calde. Desi sunt foarte subtiri, aceste restaurari minunate protejeaza dintii de elementele nocive.

 

TEHNOLOGIA FOLOSITA

Aplicarea de fatete dentare, in cadrul CT Dental, implica tehnologie de ultima ora. Folosirea unor lupe si microscoape de mare precizie, care detecteaza spatii interdentare chiar si de ordinul milimetrilor.

Aparate cu camere video care capteaza intreaga zona cu probleme, scopul fiind asigurarea acuratetii fatetelor dentare.

Se foloseste tehnologia CAD-CAM.  CAD (computer aided design) inseamna modelarea cu ajutorul computerului si CAM (computer aided manufacturing) indica manufacturarea cu ajutorul computerului.

Modelele sunt realizate computerizat, dupa realizarea analizei fizionomice, pentru a oferi pacientului un preview al viitorului zambet. dupa care informatia este preluata de un aparat care creeaza fatetele dentare.

 

Ce sunt fatetele dentare? Tratamentul estetic de cel mai mare efect, realizat cei mai buni experti ai  clinicii CT Dental.

Programeaza-te la noi, la tel. 0262-227954, pentru cea mai simpla si mai putin invaziva procedura de infrumusetare: fatetarea dentara.

Tags: