Contactati-ne la 0737532022
Contactati-ne la 0737532022

Ce este un implant dentar? Dar profilaxia? Mic dictionar stomatologic

Stim cat de greu este pentru un pacient sa inteleaga tot ceea ce un medic stomatolog ii spune.

Planurile de tratament, cu multitudinea lor de termeni pe care nu toti pacientii ii inteleg.

“Aici avem nevoie de un implant dentar.”, “Este necesar sa veniti la controlul periodic pentru metodele de profilaxie”

Este normal ca pacientii sa aiba multe intrebari cand vine vorba despre un implant dentar sau despre o metoda de profilaxie, mai ales daca nu stie foarte bine ce presupune profilaxia.

Ne-am gandit sa dezvoltam putin principalii termeni pe care pacientii nu ii inteleg in acest mic dictionar stomatologic.

Nu stii ce este un implant dentar?

Ai primit multe informatii despre metodele de profilaxie, dar nu esti sigur ce presupune in fond profilaxia?

Nicio problema, noi ti-am explicat acesti termeni, plus multi altii, in acest “mic dictionar stomatologic”.

 

ADITIA OSOASA

– (Chirurgie dentara) – este o procedura chirurgicala necesara inaintea implantului dentar, depinzand insa de la pacient la pacient.

In urma lipsei dintilor, oasele din zona dintilor se subtiaza si se resorb.

Deoarece implantul dentar este inserat in maxilar, oasele trebuie sa fie solide pentru a-i oferi implantului o rezistenta crescuta, asa cum este normal.

Aditiile osoase reprezinta procedura prin care se reface cantitatea de os din maxilar.

 

BRACKETI

– (Ortodontie) – Sunt mici piese fixate individual pe dinti. Bracketii pot fi realizati din material precum metal, ceramica, plastic sau safir. Pentru a-si indeplini scopul, sunt prinsi intre ei cu un fir subtire ce aplica presiune pe dinti pentru a se indrepta.

 

CBCT

– (Radiologie) – Este o tehnologie moderna ce ofera imagini 3D.

Isi are rolul in stomatologie in momentul in care anumite proceduri sau tratamente au nevoie de imagini clare ale oaselor. De asemenea, radiografia CBCT se foloseste si in tratamente ce tin de sfera Ortodontiei, insa cel mai important, aceasta este esentiala in Implantologie, pentru simularea unui implant dentar.

 

COROANA DENTARA

– (Protetica dentara) – un invelis al dintelui, ce poate fi confectionat din diferite materiale. Rolul ei este de a acoperi dintele in urma slefuirii pentru a-i reda atat forma, cat si dimensiunea sau functiile dintelui. De asemenea, coroana dentara poate sa imbunatateasca si aspectul danturii.

 

DETARTRAJ

– (Profilaxie) – placa bacteriana se depune pe dinti si astfel apar cariile. In cazurile speciale, tartrul afecteaza gingia, iar acest lucru duce la aparitia bolii parodontale. Detartrajul este procedura de profilaxie in care se indeparteaza tartrul. Procedura este afecteaza deloc dantura si este minim invaziva. Detartrajul se recomanda tuturor pacientilor, o data la 6 luni.

 

ENDODONTIE

– este ramura stomatologiei care se ocupa cu tratarea afectiunilor nervului. Scoaterea nervului, asa cum este cunoscuta de majoritatea pacientilor, rezuma rolul endodontiei. Daca o carie este foarte mare, ea ajunge la nerv, iar medicul stomatolog opteaza pentru “scoaterea nervului” pentru ca dintele sa fie salvat.

 

FATETE DENTARE

– (Estetica dentara) – Sunt piese protetice foarte fine din ceramica sau oxid de zirconiu, ce sunt realizate intr-un laborator de tehnica dentara, prin tehnologia numita CAD-CAM. Sunt folosite in special pentru dintii frontali pentru a le da o estetica frumoasa si sunt cimentate pe suprafata exterioara a dintilor. Este bine de subliniat faptul ca, fatele dentare sunt nu sunt considerate tratament, ci sunt alese de pacienti pentru o estica mai frumoasa a danturii. Insa, cine opteaza pentru ele, trebuie sa isi resolve inainte toate problemele dentare, probleme ce pot tine de spera chirurgiei, implantologiei, ortodontiei etc.

 

FLUORIZARE

(Profilaxie)Fluorul esre un mineral natural. Dupa procesul de igienizare, se aplica cu penulsa fluorul ce poate fi regasit in trei variante, gel, pasta sau lac. Acesta are rolul de a scadea riscul aparitiei cariilor dentare.

 

FRENUL LINGUAL

– este o membrane asezata in partile mobile ale gurii. Frenul limiteaza miscarile limbii si ale buzelor si de asemenea, dezvoltarea danturii.

Exista trei frenuri: 2 labiale (unul intre buza superioara si gingie, respectiv buza inferioara si gingie), iar 1 intre limba si planseul bucal.

Atat lungimea, cat si structura si amplasarea frenului este importanta deoarece dantura poate fi afectata de aceste aspecte.

 

FRENECTOMIE

– (Pedodontie) – este o procedura chirurgicala, necesara in momentul in care frenul afecteaza functionalitatea orala. Procedura se realizeaza foarte des la copii.

 

IMPLANT DENTAR

– (Implantologie) – este o piesa din titan pur si are forma unui surub. Rolul acestuia este de realiza o radacina artficiala in osul maxilar, in momentul in care are loc pierderea unuia sau mai multor dinti.

Procedura de implantare are doua segmente: implantul propriu zis si bontul protetic ce isi are locul deasupra implantului. Deasupra bontului urmeaza o coroana dentara. In anumite cazuri se opteaza pentru o punte sau o proteza.

Implantul dentar este cea mai buna solutie de inlocuire a dintilor lipsa, acesta preluand rolul dintelui pierdut.

 

INHALOSEDARE

– (Anestezie) – deoarece foarte multi pacienti amana vizita la medicul stomatolog din cauza temerii, inhalosedarea este folosita in anestezie. Este administrat pe cale respiratorie, folosind o masca, oxigenul in amestec cu protoxid de azot.

Inhalosedarea este cea mai des folosita si in acelasi timp cea mai cunoscuta metoda de anestezie pe care medicii stomatologi o folosesc.

 

OSTEOINTEGRARE

– (Implantologie) – Este procesul prin care in jurul unui implant dentar se formeaza tesut osos. Formarea acestuia este importanta deoarece in acest mod creste stabilitatea implantului. De asemena, prin osteointegrare implantul dentar se integreaza in organism.

 

ORTODONTIE

– Este ramura stomatologiei care se ocupa de corectarea tuturor problemelor dentomaxilare. Are rolul de a aduce dantura in pozitia normal, regleaza ocluzia sau muscatura si corecteaza raportul dintre cele doua amxilare.

 

OBTURATIE

– (Protetica dentara) – Deseori numita si plomba, are rolul de a reconstrui dintele ce a fost afectat de caria dentara. Astfel, I se reda atat functia, cat si forma normal. Prima etapa a unei obturatii consta in indepartarea cariei denature, apoi curatarea dintelui, iar ultima etapa este reprezentata de materialul care acopera zona proaspat curatata.

 

PROFILAXIA

– este ramura stomatologiei ce se ocupa cu prevenirea afectiunilor dentare. Metodele precum detartraj, periaj profesional, sigilarea santurilor si fosetelor, fluorizare, tin de profilaxie. Acestea sunt metode prin care se reduce riscul aparitiilei atat cariilor, cat si altor probleme dentare mai grave.

 

PLAN DE TRATAMENT

– in cadrul primei consultatii, medicul stomatology va analiza cavitatea orala a pacientului. La sfarsitul consultatiei, acesta ii va da pacientului informatii despre eventualele probleme dentare, dar si tratamentele de care sunt nevoie pentru ca apcientul sa isi resolve toate afectiunile.

 

PARODONTOZA

– (Parodontologie) – cunoscuta si sub numele de parodontita sau boala parodontala, este o afectiune ce se manifesta prin distrugerea osului si a tesuturilor ce redau rezistenta dintilor. Netratata la timp, aceasta poate duce la pierderea danturii, deoarece infectiile cauzate de bacteriile existente sunt destul de puternice.

 

PUNTEA DENTARA

– (Protetica)este o lucarre protetica fixa ce are rolul de a Puntea dentara este o lucrare protetica fixa utilizata in stomatologie pentru restaurarea morfologica a dintilor absenti de pe arcadele dentare sau pentru protectia si remodelarea dintilor ce au suferit distructii importante.

 

RADIOGRAFIE

– (Radiologie) – este o imagine plana a maxilarelor, danturii sau a unui singur dinte, in urma expunerii zonei la radiatii X. Se optine o imagine concreta a zonei expuse, astefl incat medicul stomatology poate observa eventuale probleme sau din contra, rezultatul unui tratament.

 

SIGILAREA FOSETELOR

– (Profilaxie) – prin sigilare se acopera santurile si fosetele dintilor. Sigilarea are rolul de a proteja dintii de bacterii.

 

SINUS LIFTING

– (Chirurgie dentara) – Cavitatea plina cu are situata la nivelul pometilor se numeste sinus maxilar. Sinusurile se afla unul pe partea dreapta, respectiv unul pe partea stanga.

Sinus lifting este o procedura chirurgicala prin care cele doua sinusuri sunt ridicate. Acest lucru este necesar in momentul inserarii unui implant dentar deoarece se va adauga os pentru a-i oferi implantului resistenta si stabilitate.

 

SISTEM FAST&FIXED

– (Implantologie) – Daca metoda “veche” de inserare a unui implant dentar presupunea aplicarea a 10-12 implanturi, Sistemul Fast&Fixed plaseaza doar 4 implanturi la maxilarul inferior si o lucrare provizorie in aceeasi sedinta, iar puntea definitiva se realizeaza dupa 4-6 luni. La maxilarul superior se plaseaza 6 implanturi si lucrare provizorie in aceeasi sedinta, iar puntea definitiva se realizeaza dupa 6-8 luni.

Astfel, pacientul va avea dinti noi intr-o zi.

 

TARTRUL

– se regaseste, în special, la baza dintelui si cauza principal este igiena orala precara.

Cauzele principale a aparitie tartrului o reprezinta o igiena orala precara. Tartrul apare, în mod special, în acele zone în care periuta de dinti ajunge cu dificultate, cum ar fi pe partea interioara a dintelui.

 

ZIRCONIUL

– este un material care a aparut recent si a revolutionat stomatologia. Datorita proprietatilor exceptionale, acesta poate fi folosit in mai multe scopuri. Pentru prelucrare, este nevoie de sisteme computerizate extrem de sofisticate.

 

Scopul Clinicii CTDental este de a oferi pacientilor sai o gama larga de servicii stomatologice de inalta calitate. Intr-o ambianta placuta, cu echipamente de ultima generatie ne asiguram ca pacientii se simt confortabil.

In cadrul Clinicii CTDental  puteti beneficia de serviciile stomatologice cele mai moderne  disponibile la ora actuala.

In cabinetul nostru, prin atentia si profesionalismul personalului, precum si prin ambientul modern dorim sa obtinem o atmosfera placuta si sigura pentru pacientii nostri.

Suna pentru o programare la numarul de telefon 0262-227954.

Tags: ,