Contactati-ne la 0737532022
Contactati-ne la 0737532022

Cat de importanta este profilaxia dentara?

Profilaxia dentara, pe cat este de simpla si ieftina din punct de vedere financiar, pe atat este de importanta.

Ce este profilaxia dentara?

Profilaxia dentara este ramura stomatologiei ce tine de prevenirea aparitiei cariilor dentare si a bolii parodontale.

Cum pot fi prevenite dezvoltarea problemelor dentare?

In cadrul profilaxiei exista anumite procedure care au scopul de a inlatura aparitia oricaror afectiuni la nivelul danturii sau gingiei.

De asemenea, profilaxia este metoda prin care boala parodontala sau cariile dentare deja existente, pot fi oprite din evolutie.

Care este rolul profilaxiei dentare?

Luand in considerare cele spuse mai sus, profilaxia dentara are doua roluri principale:

 • Previne aparitia problemelor dentare
 • Opreste evolutia complicatiilor deja aparute

Care sunt factorii ce influenteaza aparitia afectiunilor dentare?

 • Microbii si bacteriile – poate cel mai important factor, deoarece acestea sunt situate in placa dentara. Astfel, fara masurile de profilaxie dentara, ele se dezvolta din ce in ce mai mult, pana in stadiul in care ataca dintele si il distrug.
 • Alimentele – bacteriile existente in cavitatea bucala transforma zaharurile in acizi, prin procesul de fermentatie acida. Acizii distrug putin cate putin smaltul, apoi dentina, in final formandu-se cariile dentare. De aceea, medical stomatology ne va sfatui intotdeauna sa consumam cat mai putine alimente bogate in zahar.
 • Sensibilitatea dintilor – unuii pacienti au smaltul dintilor si dentina foarte puternice. Astfel, cariile dentare au o sansa mult redusa de aparite. In schimb, alti pacienti prezinta o dantura mai sensibila. Pentru acestia sunt total necesare metodele de profilaxie.

Care sunt metodele de profilaxie dentara?

 1. Controlul stomatologic – efectuat o data la sase luni, controlul stomatologic ii permite medicului sa observe in detaliu fiecare schimbare a danturii. Pe langa faptul ca se mentine sanatatea orala, afectiunile in faza incipienta sunt mult mai usor si ieftin de tratat.
 2. Igiena orala – reprezinta cea mai importanta metoda de “atac” impotriva aparitiei cariei dentare. De ce? Deoarece placa bacteriana se depune pe suprafata dintilor dupa fiecare masa. Este nevoie sa ne spalam pe dinti de doua ori pe zi pentru ca placa bacteriana sa nu se transforme in tartru. Igiena orala nu consta doar intr-un periaj corect efectuat, ci si in folosirea atei dentare si a apei de gura.
 3. Detartrajul – este procesul prin care este indepartat tartrul si a placii bacteriene. Placa dentara este principal cauza a gingivitei si cariilor dentare, iar tartrul distruge structura dintelui si ataca gingia.

 1. Periajul profesional – este procedura ce se efectueaza dupa detartraj. Astfel, ce ramane in urma detartrajului este curatat prin periajul professional. Periajul professional este recomandat sa se efectueze de doua ori pe ani, la fel ca si detartrajul.
 2. Sigilarea santurilor si fosetelor – este metoda prin care se aplica un material compozit in interiorul santurilor si fosetelor. Rolul acestei procedure este de a impiedica formarea cariilor dentare, deoarece este un loc prielnic pentru placa dentara.
 3. Fluorul si fluorizarea – Fluorul este un mineral ce ajuta la intarirea smaltului dintelui. Astfel, il face mai rezistent la formarea cariilor dentare.

Scopul Clinicii CTDental este de a oferi pacientilor sai o gama larga de servicii stomatologice de inalta calitate, intr-o ambianta placuta, cu echipamente de ultima generatie.

In cadrul Clinicii CTDental  puteti beneficia de serviciile stomatologice cele mai moderne  disponibile la ora actuala, atat din punct de vedere estetic, functional, cat si al durabilitatii.

In cabinetul nostru, prin atentia si profesionalismul personalului, precum si prin ambientul modern, impreuna cu tehnologia de ultima generatie, incepand  de la aparatura pentru sterilizare, instrumentar si materiale, pana la instalatia de radiologie intraorala, prin toate acestea dorim sa obtinem o atmosfera placuta si sigura pentru pacientii nostri.

Suna pentru o programare la numarul de telefon 0262-227954.

 

Tags: